From: "Grzegorz Pajak" <g...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8t9ebe$ngl$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: zapiekanie ziemniakow
Date: Fri, 27 Oct 2000 12:20:45 +0200
Lines: 28
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
NNTP-Posting-Host: comgw-2.comarch.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: comgw-2.comarch.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 27 Oct 2000 12:20:03 +0200, comgw-2.comarch.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl!comgw
-2.comarch.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36236
Ukryj nagłówki
>
> Ile czasu zapieka sie takie pokrojone ziemniaczki? Co zrobic, zeby to mi
sie
> nie "porozdziamdziwalo", ale ladnie zapieklo?
>
> Mniam mniam... :-) Monika
>
Robie czasem zapiekanke z ziemniakow z boczkiem, pomidorami i cebula.
Boczek jest na wierzchu, wiec pod nim robi sie calkiem dobry klimat do
zapiekania. Nie podam Ci czasu bo go teraz nie pamietam, ale w przypadku
wkladania surowych ziemniakow wystarczylo je raczej cienko pokroic i pare
minut dluzej pogotowac. Jezeli troche obgotowane to czasy z przepisow sa
wystarczajace.
Ostatnio tez zabieramy sie z dziewczyna do tej zapiekanki uzywajac
baklazanow. Wynik byl taki, ze ziemniaki z gory byly troche twardawe, z dolu
w sam raz. Ta z boczkiem wychodzi nam lepiej - glownie dlatego ze wierzchnia
warstwa boczku dosc dokladnie przykrywa calosc potrawy i srodek zapieka sie
lepiej. Przy tych baklazanach czesc ziemniakow z wierzchu byla odslonieta i
dlatego wyszla nam troche twarda.
Wniosek - te ktore bulgocza w tym wytworzonym sosie beda miekkie, te z gory
moga byc twardawe. W przypadku gosci najlepszym jest chyba wariant z krotkim
obgotowaniem.
GP
|