Data: 2000-10-27 10:20:45
Temat: Re: zapiekanie ziemniakow
Od: "Grzegorz Pajak" <g...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Ile czasu zapieka sie takie pokrojone ziemniaczki? Co zrobic, zeby to mi
sie
> nie "porozdziamdziwalo", ale ladnie zapieklo?
>
> Mniam mniam... :-) Monika
>
Robie czasem zapiekanke z ziemniakow z boczkiem, pomidorami i cebula.
Boczek jest na wierzchu, wiec pod nim robi sie calkiem dobry klimat do
zapiekania. Nie podam Ci czasu bo go teraz nie pamietam, ale w przypadku
wkladania surowych ziemniakow wystarczylo je raczej cienko pokroic i pare
minut dluzej pogotowac. Jezeli troche obgotowane to czasy z przepisow sa
wystarczajace.
Ostatnio tez zabieramy sie z dziewczyna do tej zapiekanki uzywajac
baklazanow. Wynik byl taki, ze ziemniaki z gory byly troche twardawe, z dolu
w sam raz. Ta z boczkiem wychodzi nam lepiej - glownie dlatego ze wierzchnia
warstwa boczku dosc dokladnie przykrywa calosc potrawy i srodek zapieka sie
lepiej. Przy tych baklazanach czesc ziemniakow z wierzchu byla odslonieta i
dlatego wyszla nam troche twarda.
Wniosek - te ktore bulgocza w tym wytworzonym sosie beda miekkie, te z gory
moga byc twardawe. W przypadku gosci najlepszym jest chyba wariant z krotkim
obgotowaniem.
GP
|