Data: 2007-06-11 12:42:19
Temat: Re: zapiekanka ziemniaczana
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > >
> > > Czy mozna do jej zrobienia uzyc mlode ziemniaki (duze).
> > > Frytki wychodza dobre tylko z starych ziemniakow... z zapiekanka jest
> tak
> > > samo ?
> > >
> > > Tomek...
> >
> >
> > Ta zapiekanka z ziemniaków to zmodyfikowany przepis na prażonki
> > zagłębiowskie.
> > Z młodych ziemniaków tego sie nie robi, jak zrobisz to z młodych
> ziemniaków
> > wyjdzie jedna wielka papka.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Monika
>
> Niekoniecznie - trzeba ugotować jednego ziemniaka - jeżeli będzie się
> rozsypywał zapiekanka może wyjść.
W tej zapiekance chodzi jednak o to żeby ziemniaki się nie rozpadały.
Ja dodaję jeszcze warstwę cieniurko pokrojonego surowego czerwonego buraka
(niewiele bo 3 plasterki na warstwę), warto spróbować prażonki mają
fantastyczny kolor - prosze się nie obawiać że wszystko będzie czerwone, bo
tak się nie stanie.
Pieprz koniecznie ziołowy, a boki i dno garnka najlepiej obłożyc plastrami
boczku, a w warstwach tylko plasterki kiełbasy.
Acha, przy okazji dziękuję Panslaviście, Bożenie i Dawidowi za rady
dotyczące konserwacji żeliwnego garnka do prażonek.
Natarte tłuszczem wnętrze garnaka potraktowałam płomieniem z palnika
gazowego. Garnek jest super zakonserwowany, nie rdzewieje, nie wydobywają
się z niego dziwne zapachy, jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Monika
|