Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jacek5" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Date: Thu, 21 Jun 2007 12:14:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 67
Message-ID: <f5dja6$7sq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@k...googlegroups.com>
<f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl> <f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb68.szczecin.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1182421127 8090 213.25.252.68 (21 Jun 2007 10:18:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Jun 2007 10:18:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298027
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
> news:f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >
>> > Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
>> > news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
>> >
>> >> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
>> >> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
>> >> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
>> >
>> >> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
>> >> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
>> >> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
>> >> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
>> >> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
>> >> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
>> >> "grzanka".
>> >
>> >> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
>> >> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
>> >> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
>> >> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
>> >> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
>> >> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
>> >> oliwek, albo na klarowanym maśle.
>> >
>> >> Smacznego i pozdrawiam! :-)
>> >
>> > chyba niesmacznego...
>> > czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
>>
>> Jesteś pewien???
>>
>> 'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
>> To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi
>> 'smarzyć'
>>
>> > z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
>>
>> Czytaj ze zrozumieniem!
>>
>> Skożystam z pszepisu pana Mariana.
>> Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku dodam
>> mniej.
>> W sam raz na upalne popołudnie.
>>
>> a jednak smacznego!
>>
>> pozdrawiam
>>
>> Jacek5
>
> lubisz skorupy?
Zależy co rozumiesz pod tym pojęciem.
Cokolwiek by to nie znaczyło, raczej nie lubię.
Jeśli smażony makaron kojarzysz ze skorupą, to znaczy, że komuś nie
wyszło...
|