| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-20 19:50:45
Temat: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
"grzanka".
Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
oliwek, albo na klarowanym maśle.
Smacznego i pozdrawiam! :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-21 08:02:36
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
> "grzanka".
> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
> oliwek, albo na klarowanym maśle.
> Smacznego i pozdrawiam! :-)
chyba niesmacznego...
czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-21 09:31:30
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
>
>> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
>> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
>> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
>
>> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
>> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
>> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
>> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
>> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
>> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
>> "grzanka".
>
>> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
>> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
>> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
>> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
>> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
>> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
>> oliwek, albo na klarowanym maśle.
>
>> Smacznego i pozdrawiam! :-)
>
> chyba niesmacznego...
> czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
Jesteś pewien???
'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi 'smarzyć'
> z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
Czytaj ze zrozumieniem!
Skożystam z pszepisu pana Mariana.
Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku dodam
mniej.
W sam raz na upalne popołudnie.
a jednak smacznego!
pozdrawiam
Jacek5
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-21 09:32:04
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
"Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
news:f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> > news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
> >
> >> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
> >> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
> >> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
> >
> >> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
> >> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
> >> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
> >> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
> >> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
> >> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
> >> "grzanka".
> >
> >> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
> >> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
> >> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
> >> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
> >> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
> >> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
> >> oliwek, albo na klarowanym maśle.
> >
> >> Smacznego i pozdrawiam! :-)
> >
> > chyba niesmacznego...
> > czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
>
> Jesteś pewien???
>
> 'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
> To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi 'smarzyć'
>
> > z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
>
> Czytaj ze zrozumieniem!
>
> Skożystam z pszepisu pana Mariana.
> Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku dodam
> mniej.
> W sam raz na upalne popołudnie.
>
> a jednak smacznego!
>
> pozdrawiam
>
> Jacek5
lubisz skorupy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-21 10:14:14
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
> news:f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >
>> > Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
>> > news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
>> >
>> >> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
>> >> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
>> >> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
>> >
>> >> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
>> >> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
>> >> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
>> >> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
>> >> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
>> >> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
>> >> "grzanka".
>> >
>> >> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
>> >> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
>> >> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
>> >> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
>> >> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
>> >> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
>> >> oliwek, albo na klarowanym maśle.
>> >
>> >> Smacznego i pozdrawiam! :-)
>> >
>> > chyba niesmacznego...
>> > czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
>>
>> Jesteś pewien???
>>
>> 'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
>> To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi
>> 'smarzyć'
>>
>> > z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
>>
>> Czytaj ze zrozumieniem!
>>
>> Skożystam z pszepisu pana Mariana.
>> Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku dodam
>> mniej.
>> W sam raz na upalne popołudnie.
>>
>> a jednak smacznego!
>>
>> pozdrawiam
>>
>> Jacek5
>
> lubisz skorupy?
Zależy co rozumiesz pod tym pojęciem.
Cokolwiek by to nie znaczyło, raczej nie lubię.
Jeśli smażony makaron kojarzysz ze skorupą, to znaczy, że komuś nie
wyszło...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-21 10:25:50
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
"Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
news:f5dja6$7sq$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > "Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
> > news:f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >>
> >> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> >> news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> >
> >> > Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> >> > news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
> >> >
> >> >> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
> >> >> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
> >> >> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
> >> >
> >> >> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej
niech
> >> >> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
> >> >> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
> >> >> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
> >> >> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
> >> >> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
> >> >> "grzanka".
> >> >
> >> >> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
> >> >> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
> >> >> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład -
dobrze
> >> >> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja
roztopionego
> >> >> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
> >> >> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe
z
> >> >> oliwek, albo na klarowanym maśle.
> >> >
> >> >> Smacznego i pozdrawiam! :-)
> >> >
> >> > chyba niesmacznego...
> >> > czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
> >>
> >> Jesteś pewien???
> >>
> >> 'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
> >> To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi
> >> 'smarzyć'
> >>
> >> > z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
> >>
> >> Czytaj ze zrozumieniem!
> >>
> >> Skożystam z pszepisu pana Mariana.
> >> Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku
dodam
> >> mniej.
> >> W sam raz na upalne popołudnie.
> >>
> >> a jednak smacznego!
> >>
> >> pozdrawiam
> >>
> >> Jacek5
> >
> > lubisz skorupy?
>
> Zależy co rozumiesz pod tym pojęciem.
> Cokolwiek by to nie znaczyło, raczej nie lubię.
> Jeśli smażony makaron kojarzysz ze skorupą, to znaczy, że komuś nie
> wyszło...
Nie lubię zapiekanek makaronowych - rozkluszczone kluchy... Mdłe, nawet jak
dużo pikantnych przypraw nasypać - to czyje się przyprawy i ...... kluchy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-21 10:31:46
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> chyba niesmacznego...
> czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
> z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
no i kurwa wielkie halo jak ktos byka zrobil, czy to jest grupa polonistyka?
przypomina mi te scierwa na onecie - zero argumentow tylko czepianie sie
bykow , tluki poza znajomoscia ortografii nic wiecej nie posiadaja
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-06-21 11:59:49
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)Misiek napisał(a):
> chyba niesmacznego...
> czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
> z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
>
>
I kto to mówi... pff
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-06-22 19:09:42
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)makaron nie należy rozgotowywać przed wrzuceniem na patelnie, no i
oczywiście po odsączeniu i względnym obeschnięciu. dobrze też na
przykład najpierw go wrzucić na patelnie z sosem pomidorowym, a
dopiero chwilkę później dodać olej - albo oliwę (i mówiłem, że
najfajniej jak to będą ŚWIDERKI) - no i tyle. a apropo skorupiaków -
to faktycznie - pomyślałem sobie, że do takiego usmarzonego makaronu
(długo smarżyć) - gdyby dodać do niego aromat i przyprawy z takiej
jakieś "chińskiej zupki krewetkowej" - to można by... mieć talerz
tłustych krewetek. Hehe - krewetki - świderki ;-) Oto nowy przepis.
ps. a jeśli chodzi o ortografjijię - to mam ją w... głębokim
poważaniu. (Porozmawiajmy o kuchnii a nie o ż czy rz). 3 od tjego
zaleszy jak bentdzie smakofała potrafa. Pszeciesz chotzi o to szeby
było sma3nie i fajnie na taleszu... a ortografją sję nie intersujemy.
Nie smaszymy sz, ż i ch... tylko makaronik w oleju rzepakowym ;-)
Serdecznie pozdrawiam :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-06-22 19:26:16
Temat: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)Marian napisał(a):
> ps. a jeśli chodzi o ortografjijię - to mam ją w... głębokim
> poważaniu.
A to nieładnie.
>(Porozmawiajmy o kuchnii a nie o ż czy rz). 3 od tjego
> zaleszy jak bentdzie smakofała potrafa.
Żeby smakowała trzeba najpierw wiedzieć jak ja zrobić, a tak się nie da
jeśli nie wiesz o co dokładnie chodzi w przepisie, bo autor ortografię
ma w poważaniu i pisał po swojemu
> Pszeciesz chotzi o to szeby
> było sma3nie i fajnie na taleszu... a ortografją sję nie intersujemy.
j/w
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |