Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!ne
mesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Date: Thu, 21 Jun 2007 11:32:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@k...googlegroups.com>
<f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl> <f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcy200.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1182418606 301 83.6.240.200 (21 Jun 2007 09:36:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Jun 2007 09:36:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000751-1, 2007-06-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298020
Ukryj nagłówki
"Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
news:f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> > news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
> >
> >> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
> >> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
> >> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
> >
> >> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
> >> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
> >> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
> >> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
> >> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
> >> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
> >> "grzanka".
> >
> >> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
> >> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
> >> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
> >> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
> >> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
> >> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
> >> oliwek, albo na klarowanym maśle.
> >
> >> Smacznego i pozdrawiam! :-)
> >
> > chyba niesmacznego...
> > czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
>
> Jesteś pewien???
>
> 'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
> To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi 'smarzyć'
>
> > z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
>
> Czytaj ze zrozumieniem!
>
> Skożystam z pszepisu pana Mariana.
> Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku dodam
> mniej.
> W sam raz na upalne popołudnie.
>
> a jednak smacznego!
>
> pozdrawiam
>
> Jacek5
lubisz skorupy?
|