Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Date: Thu, 21 Jun 2007 12:25:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 78
Message-ID: <f5dk07$9uc$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@k...googlegroups.com>
<f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl> <f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl> <f5dja6$7sq$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcy200.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1182421833 10188 83.6.240.200 (21 Jun 2007 10:30:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Jun 2007 10:30:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000751-1, 2007-06-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298030
Ukryj nagłówki
"Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
news:f5dja6$7sq$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f5dgrd$9d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > "Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
> > news:f5dgj0$1r1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >>
> >> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> >> news:f5dbc9$g4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> >
> >> > Użytkownik "Marian" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> >> > news:1182369045.141818.298940@k79g2000hse.googlegrou
ps.com...
> >> >
> >> >> Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
> >> >> SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
> >> >> pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
> >> >
> >> >> Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej
niech
> >> >> będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
> >> >> odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
> >> >> pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
> >> >> mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
> >> >> Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
> >> >> "grzanka".
> >> >
> >> >> Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
> >> >> ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
> >> >> jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład -
dobrze
> >> >> nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja
roztopionego
> >> >> sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
> >> >> jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe
z
> >> >> oliwek, albo na klarowanym maśle.
> >> >
> >> >> Smacznego i pozdrawiam! :-)
> >> >
> >> > chyba niesmacznego...
> >> > czlowiecze !!! Smażeniu !!! Otóż !!! SmaŻymy !!! wysmażone !!
> >>
> >> Jesteś pewien???
> >>
> >> 'smarzyć' bo 'smarowałem', 'smarować', a nie: 'smażyć'... !!!
> >> To tak jakby 'smarować' potrawe na patelni rzarem. Stąd pochodzi
> >> 'smarzyć'
> >>
> >> > z wielkim trudem zrozumielem o co Ci chodzilo w tym przepisie...
> >>
> >> Czytaj ze zrozumieniem!
> >>
> >> Skożystam z pszepisu pana Mariana.
> >> Dawno nie jadałem smarzonego makaronu z serem... no morze trzosnku
dodam
> >> mniej.
> >> W sam raz na upalne popołudnie.
> >>
> >> a jednak smacznego!
> >>
> >> pozdrawiam
> >>
> >> Jacek5
> >
> > lubisz skorupy?
>
> Zależy co rozumiesz pod tym pojęciem.
> Cokolwiek by to nie znaczyło, raczej nie lubię.
> Jeśli smażony makaron kojarzysz ze skorupą, to znaczy, że komuś nie
> wyszło...
Nie lubię zapiekanek makaronowych - rozkluszczone kluchy... Mdłe, nawet jak
dużo pikantnych przypraw nasypać - to czyje się przyprawy i ...... kluchy.
|