Data: 2004-12-21 23:52:41
Temat: Re: zapomniałam dodać jajek :-)
Od: "Małgorzatka+" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cqa9o4$lm5$1@phone.provider.pl...
> A mogłabyś podać przepis na te śnieżki?
> Bo google wyrzucają mi tylko Śnieżkę - pseudośmietankę w proszku :-).
A prosze bardzo. Z dokladnie tej ilosci zrobilam okolo 140 ciasteczek - dwie
duze blachy, ale ja robilam bardzo drobne, bo takie lubie. W zwiazku z tym,
ze byly malutkie pieklam doslownie kilka minut (5-6) az do lekkiego
zbrązowienia.
Ja sobie troche upraszam robote - bo ciasto wyrabiam maszynowo. Miele
orzechy w robocie (laskowe - 10 dkg) i dodaje reszte skladnikow i po minucie
mam ciasto.
Potem jest troche zabawy z tym formowaniem, ale warto ;-)
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka
"Ciastka sniezki
220 g bardzo miekkiego masla
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki maki (320 g)
1 szklanka posiekanych orzechow (ja uzywam amerykanskich pecans, ale moga
tez byc wloskie lub laskowe)
Piec rozgrzac do 180°C. Maslo, cukier i make utrzec na mase w mikserze
lub makutrze. Dodac orzechy i wymieszac dokladnie. Rolowac dlugi walek
cienszy niz na kopytka i pociac go na odcinki 2 cm. Kazdy rolowac w
dloniach. Umiescic na nie posmarowanej blasze, moga byc ciasno, bo
ciastka nie zwiekszaja sie w czasie pieczenia, moze tylko o 5-10%
wielkosci. Piek 10-15 minut, tylko do momentu, gdy zmienia kolor na
delikatnie bezowy. Zostawic na blasze do wystygniecia przez 5 minut.
Rolowac cieple w cukrze pudrze zeby sie przykleil, i ponownie, gdy
ostygna.
Z tej porcji wychodza 42 kulki wielkosci 2.5 cm w przekroju, i mieszcza
sie na jedej blasze wielkosci 30 cm x 40 cm.
Magdalena Bassett"
|