Data: 2003-05-23 07:32:11
Temat: Re: zebra
Od: Evunia <e...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 23 May 2003 08:59:57 +0200, Marta wrote:
> Mam prośbę-czy ktoś mógłby podać mi przepis na cisto zebrę.
Oto on:
- 5 jajek
- półtora szklanki cukru
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka wody
ZMIKSOWAĆ.
Dodać:
- 2 i pół szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia (stołowe, płaskie)
WYMIESZAĆ DOKŁADNIE.
Następnie:
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać
- 3 łyżki kakao
Do drugiej dodać
3 łyżki mąki (pszennej)
Prodiż lub tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Lać ciasto na środek prodiża (lub tortownicy) na zmianę: kilka łyżek
ciasta ciemnego (np. 5), tyle samo łyżek ciasta jasnego.
Mam podane w przepisie, że piec ok. 50 minut, ale lepiej z tym uważać, bo
może być krócej. Najlepiej oczywiście sprawdzić, czy ciasto jest upieczone,
wbijając suchy, cieniutki patyczek (np. długą wykałaczkę) w ciasto.
Jeśli się nic nie przylepia, jest ok :)
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
--
Eva Sheers
|