Data: 2002-09-02 20:56:57
Temat: Re: żeliwna patelnia (Do Vefoura).
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Vefour" <v...@p...pl> a écrit dans le message de news:
3...@p...pl...
>
> uwazaj z rybami, one z reguly zle znosza tak wysokie temperatury, moze
> filety, ale cale ryby ... poeksperymentuj, ja na ryby wole teflon :) lub
> parę.
>
> wypalanie slawetne: sposobow jest kilka, najprostszy mowi o natarciu
> patelni jakims olejem co dobrze znosi wysokie temperatury (np. z pestek
> winogron) i ostrym zagrzaniu patelni, aby "spalic" olej. Potem wytrzec
> recznikiem do sucha i gotowe.
>
> ja robie troche inaczej (z wiara w sens tego co mnie uczono). w zimnej
> kuchence wkladasz patelnie, zaczynasz grzac (na 180 C). jak patelnia
> jest dobrze ciepla, lecz nie goraca, wyjmujesz ja i dokladnie nacierasz
> olejem (najlepiej stalym, do jedzenia sie nie nadaje, ale do tego
> neizle), wszedzie. Wrzucasz z powrotem do peikarnika i pieczesz 1
> godzine. Pozwalasz ostygnac. Wycierasz (no more water!!!). Czysciej
> nalewajac na goraca patelnie troche oleju, wrzucasz gruba sol i powinno
> zlezc.
>
> V.
>
Vefourku
Wlasnie sobie zdalam sprawe, ze Ty o wiele wiecej piszesz o patelniach etc.
niz o przepisach...
Coz to znaczy ? What it means ?? Ca veut dire quoi ???
ps. ja tez lubie restauracje :-)
Ewcia, Paryzewo
--
Niesz !
|