Data: 2003-09-11 11:44:42
Temat: Re: zielona soczewica
Od: "Anna Styś" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "fankams" <i...@p...fm> napisał w
wiadomości news:bjpfj0$q8q$1@zeus.man.szczecin.pl...
> Doskonałe są pierogi z nadzieniem z soczewicy!
>
> Pierogi z soczewica (podawany przepis w programie R. Makłowicza)
> Składniki:
> Ciasto:
> 3 szkl. maki,
> 1/4 szkl. wody,
> 1/4 szkl. mleka,
> 1 jajo,
> sól
>
> Farsz:
> 1/2 kg zielonej soczewicy,
> 20 g boczku wedzonego,
> 3 cebule,
> sól i pieprz
>
> Farsz:
> Soczewice bez moczenia ugotowac,
> wymieszac z cebula poszatkowana i duszona na skwarkach i przyprawami do
> smaku.
> Ciasto:
> Mąkę wsypac do miski, zrobic maly dolek.
> Wbic jajo, posolic, dodac mleko i wode i calosc dobrze wyrobic na
sprezyste
> ciasto.
> Ciasto rozwalkowac, wykrawac szklanka kólka, nakladac farsz i zlepiac
> pierogi.
> Wrzucac na wrzatek osolony, przemieszac i ugotowac.
> Podawac z omasta zrobiona z cebulki i boczku.
>
>
Dziękuję, ale nie jem mięsa
|