Data: 2003-02-07 12:15:07
Temat: Re: zielono w mieście
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tadeusz Smal wrote:
> znasz je zapewne
> plendze(plindze) to rodzaj plackow ziemniaczanych
> a roznia sie od nich skladem ( cebula w plendzach to okolo 1/4 masy)
> iloscia maki a co za tym idzie pozniej i smakiem
> plendze sa delikatne : chrupka skorka i delikatne wnetrze
Pewnie są też tarte na drobnejszej tarce?
> a placki (tfuuu )...sa twarde
> :)
Są chrupiące, tarte na grubej tarce tak, ze widać włokna i wcale
nie "tfu" ;-)
> plendze je sie na slono
> a placki jadaja ( tfuuu) na slodko
> :(
Co do jadania czegolwiek z ziemniaków na słodko, przychylam
się do "tfu". Do placków daje się sól i pieprz, można usmażyć
duży placek na całą patelnię i przełożyć ostrym paprykarzem.
Nazywa sie to placek po węgiersku/zbójnicku chociaż żaden
Wegier ani zbójnik nic takiego nie jadał ;-)
Krycha&placki
|