Data: 2000-12-18 01:23:21
Temat: Re: ziemniaki do obiadu
Od: "Witold Szczechura" <w...@h...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dafi" <d...@s...pl> wrote in message
news:3a3bae07$1@news.astercity.net...
> Mozna podac ugotowane, podsmazane, jako frytki.
>
> Znacie jakies urozmaicone sposoby?
>
> Dafi
>
To moje dwa ulubione sposoby:
1. Prosto a smacznie: ugotowane ziemniaki, maslo, smietana (ja robie z
kremowka), z tego robimy puree a na koniec dosypujemy parmezan i mieszamy.
Uwaga: w poczatkowej fazie mieszania wydziela "intensywny" zapach!
2. Ziemniaki gotuje w calosci, ale nie dogotowuje. Kroje w cwiartki lub
osemki, podluzne. W celu dokonczenia obrobki termicznej ziemniaki wedruja do
piekarnika posypane wiorkami masla ziolowego. Zapiekam az zrobi sie
chrupiaca zlota skorupka. Nie obieram ziemniakow. Czasem kroje je w grube
talarki, na nich maslo trzyma sie lepiej.
Beata,
|