Data: 2004-01-10 21:15:03
Temat: Re: zmarznięte jabłka
Od: "Aga" <A...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "julita" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:btmupk$4hb$1@SunSITE.icm.edu.pl..
> Zamarzły w tym tygodniu i jeszcze nie odmarzły, bo u nas jeszcze
delikatne
> mrozy trzymają.
Ćwierciakiewiczowa podaje kilka przepisów na sery z jabłek.
Przepisuję / ze skrótami/ jeden z nich:
SERKI JABŁECZNE MAŁE:
Utrzeć jabłka , odlać sok, z którego można zrobić galaretę. Na szklankę
utartej masy wziąć jedną szklankę cukru, wymieszać i w rondlu na wolnym
ogniu smażyć aż się zrobi jednolita żółtawa masa. Wylać na płaski półmisek
posmarowany oliwą, postawić na noc na piecu lub na kuchni angielskiej. Na
drugi dzień małą foremką blaszaną lub małym cienkim kieliszkiem, wreszcie
naparstkiem, wyrzynać małe krążki, osypywać krystaliczną mączką, to jest
grubszą, nie z pod maszyny i na deseczkach suszyć w bardzo letnim piecu.
Jeśli wycinane naparstkiem, a więc drobne, nawlekać na słomki i na lasach w
niem suszyć lub na sitach. Piec zaledwie powinien być wolny. Będą wyborne.
Tyle Ćwierciakiewiczowa. Od siebie dodam, że jeśli te jabłka będą
rozciapane po rozmrożeniu, to można je przetrzeć przez durszlak. E.
|