Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!
aotearoa.belnet.be!news.belnet.be!kibo.news.demon.net!demon!newsfeed00.sul.t-on
line.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newspeer1-gui.server.ntli.net!nt
li.net!cox.net!newsfeed1.earthlink.net!newsfeed2.earthlink.net!newsfeed.earthli
nk.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: znowu pieczenie
References: <an2264$3lk$2@news2.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 55
Date: Fri, 27 Sep 2002 10:38:10 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1033148230 4.60.132.229 (Fri, 27 Sep 2002 10:37:10 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Sep 2002 10:37:10 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126864
Ukryj nagłówki
margola&zielarz wrote:
> A. Mazurek cyganski Magdy B.- pytanie: na koniec tam sie miesza bialka,
> polowe z zoltkami, polowe z bakaliami. Potem polowe zoltek z maka.(zoltka z
> polowa bialek, jak rozumiem?) i co dalej. mam naczynie 1 - bialka plus
> bakalie, naczynie 2 - bialka plus zoltka plus maka i co? dodaje zawartosc
> naczynia 1 do 2 i mieszam? czy jak?
> przepis brzmi tak:
To cale mieszanie po to, by bialka od razu nie siadly od nadmiernego
ciezaru. Zobacz na koncu, ponizej, tam tlumacze:
> Cyganskie nadzienie
> pol kg bakalii posiekanych dosc drobno - po rowno orzechow, rodzynek,
> daktyli, fig, troche skorki pomaranczowej, mozna rowniez dodac suszone
> zurawiny, wisnie, brzoskwinie
> 6 zoltek
> 220 gr cukru
> 6 bialek
> 120 gr maki
> Rozgrzac piec do 160C/320F i jesli uzywa sie kruchego spodu zamiast
> wafla, ustawic polke w piecu tak, zeby blacha piekla sie w gornej
> polowie pieca.
> Zoltka ubic z cukrem az puszyste i jasne w kolorze. Bialka ubic prawie
> na sztywno.
Czyli mamy dwie miski, Miska nr. 1 z koglem moglem, Miska nr. 2 z bialkami
>Polowe bialek delikatnie wymieszac z zoltkami, polowe z
> bakaliami.
z miski nr 2 z bialkami nabieramy polowe bialek i dodajemy do miski nr.
1 z koglem, mieszamy to delikatnie. Do miski nr. 2 z pozostalymi
bialkami dodajemy bakalie, mieszamy z bialkiem. Teraz mamy miske nr. 1 z
koglem pomieszanym z bialkami, i miske nr. 2 z bialkami pomieszanymi z bakaliami.
>Dodac make do zoltek, delikatnie wymieszac, dodac bakalie,
Do miski nr. 1 dodac make, wymieszac. Do miski nr. 1 dodac zawartosc
miski nr. 2, wymieszac. Mamy teraz jedna miske nr. 1 w ktorej jest cala masa.
> wymieszac i przelozyc na kruchy spod albo wafel. Wyrownac. Piec 35-40
> minut.
>
Mam nadzieje, ze zupelnie Ci tym nie pomieszalam, ale bez obrazkow jak
to wytlumaczyc?
>
> Margola Ostatni Dzien Dwudziestoosmioletnia
Gratulacje, wspanialego roku 29 zycze , i pysznego przyjecia, i czekam
na opisy jak sie udalo.
Magdalena Bassett
|