Data: 2002-09-27 17:38:10
Temat: Re: znowu pieczenie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
margola&zielarz wrote:
> A. Mazurek cyganski Magdy B.- pytanie: na koniec tam sie miesza bialka,
> polowe z zoltkami, polowe z bakaliami. Potem polowe zoltek z maka.(zoltka z
> polowa bialek, jak rozumiem?) i co dalej. mam naczynie 1 - bialka plus
> bakalie, naczynie 2 - bialka plus zoltka plus maka i co? dodaje zawartosc
> naczynia 1 do 2 i mieszam? czy jak?
> przepis brzmi tak:
To cale mieszanie po to, by bialka od razu nie siadly od nadmiernego
ciezaru. Zobacz na koncu, ponizej, tam tlumacze:
> Cyganskie nadzienie
> pol kg bakalii posiekanych dosc drobno - po rowno orzechow, rodzynek,
> daktyli, fig, troche skorki pomaranczowej, mozna rowniez dodac suszone
> zurawiny, wisnie, brzoskwinie
> 6 zoltek
> 220 gr cukru
> 6 bialek
> 120 gr maki
> Rozgrzac piec do 160C/320F i jesli uzywa sie kruchego spodu zamiast
> wafla, ustawic polke w piecu tak, zeby blacha piekla sie w gornej
> polowie pieca.
> Zoltka ubic z cukrem az puszyste i jasne w kolorze. Bialka ubic prawie
> na sztywno.
Czyli mamy dwie miski, Miska nr. 1 z koglem moglem, Miska nr. 2 z bialkami
>Polowe bialek delikatnie wymieszac z zoltkami, polowe z
> bakaliami.
z miski nr 2 z bialkami nabieramy polowe bialek i dodajemy do miski nr.
1 z koglem, mieszamy to delikatnie. Do miski nr. 2 z pozostalymi
bialkami dodajemy bakalie, mieszamy z bialkiem. Teraz mamy miske nr. 1 z
koglem pomieszanym z bialkami, i miske nr. 2 z bialkami pomieszanymi z bakaliami.
>Dodac make do zoltek, delikatnie wymieszac, dodac bakalie,
Do miski nr. 1 dodac make, wymieszac. Do miski nr. 1 dodac zawartosc
miski nr. 2, wymieszac. Mamy teraz jedna miske nr. 1 w ktorej jest cala masa.
> wymieszac i przelozyc na kruchy spod albo wafel. Wyrownac. Piec 35-40
> minut.
>
Mam nadzieje, ze zupelnie Ci tym nie pomieszalam, ale bez obrazkow jak
to wytlumaczyc?
>
> Margola Ostatni Dzien Dwudziestoosmioletnia
Gratulacje, wspanialego roku 29 zycze , i pysznego przyjecia, i czekam
na opisy jak sie udalo.
Magdalena Bassett
|