Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zrobiłam ciasto Kaliny - WAZNE
Date: Mon, 19 Nov 2001 08:55:57 +0100
Organization: lubman
Lines: 41
Message-ID: <9tadtu$bes$1@news.lublin.pl>
References: <9svt4a$ptt$1@news.tpi.pl> <4...@n...onet.pl>
<3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1006156556 11740 195.117.192.115 (19 Nov 2001 07:55:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Nov 2001 07:55:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82469
Ukryj nagłówki
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Juz sie poprawiam i nadrabiam zaleglosci - ciasto jest PYSZNE, i nam i
> gosciom bardzo smakowalo, polecam je wszystkim ;-)
>
> Jesli mozna cos poradzic, to mysle, ze kluczem do sukcesu jest wieksza ilosc
> wiorkow kokosowych (zamiast 100 g cconajmniej 200 g), wtedy masa jest
> bardziej gesta.
Ja jednak mam inna porade.
Zrobilam ponownie to ciasto i sprawdzilam swoj pomysl odnosnie kolejnosci
dodania masla do masy. To jest to! Masa wyszla swietnie i mysle, ze mozna
smialo stosowac ten przepis Kaliny po naniesieniu poprawki.
Tak wiec proponuje tym, ktorzy zapisali ten przepis, aby wprowadzili do
niego taka poprawke:
Ciasto z masa kokosowo-makowa
Upiec biszkopt w duzej prostokatnej blasze.
Nastepnie sporzadzic mase:
1 l mleka
1 szkl. cukru
1 szkl. maku
150-200 g wiorek kokosowych
7 lyzek kaszy manny
250 g masla.
Zagotowac mleko z cukrem, wsypac kasze manne caly czas mieszajac.
Potem wsypac mak i wiorka kokosowe, nadal mieszac i gotowac powoli
az masa zgestnieje. Zdjac z ognia, wystudzic.
Ubic mikserem maslo na krem, dodawac stopniowo zimna mase z kaszy
manny, wymieszac calosc do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przekroic biszkopt na pol, przelozyc go masa i polac polewa czekoladowa.
Przechowywac w chlodnym miejscu.
Ciasto wychodzi PYCHA.
Pozdrawiam
Lilla
|