Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: ojolka <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zrobiłam pijanego izydora
Date: Wed, 26 May 2004 10:23:18 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 34
Message-ID: <c91k5p$1mm$1@inews.gazeta.pl>
References: <c91ecd$46p$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nazgul2.kosson.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1085559801 1750 80.55.47.242 (26 May 2004 08:23:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 May 2004 08:23:21 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: ojolka
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202970
Ukryj nagłówki
> Ja obstaję przy keksówce.
to były urodziny braciszka i zastosowałam tortownicę i było oki ładnie
wyrosło
Moje orzechy 24 godziny moczyły się w alkoholu, po
> tym czasie nic płynnego nie było, wszystko wchłoneły.
no u mnie też nic nie płynęło wszystko się wchłoneło szybko mieszałam i
od razu wyłożyłam na dżem. nic nie popłynęło... całe szczęście ;-)
Co do "słodkości" to
> nastepnym razem zmiejsz ilość cukru.
raczej należy zmiejszyć no jak dla mnie oczywiście
Mam pytanie do pkt 2, proszę rozwiń myśl:
> czy dałaś pół na pół wódkę z rumem, czy zmieniłaś proporcje? Fakt, ciasto
> mogłoby mieć trochę mniej "procent" ale jak to zrobić? rozcieńczyć wódę wodą?
dałam tak jak w przepisie , bo zastosowałam się do twierdzenia "za
pierwszym razem rób jak w przepisie" no właśnie mniej procent też myślę
że należy z czymś to "rozrobić" bo serio za mocne trochę
> Jakiego użyłaś dżemu,
morelowy , tylko że taki dałam : mialam morele w zalewie , odcedziłam i
zmiksowałąm morelki dżem nie był za słodki i całe szczęście
czy on był mocno wyczuwalny w produkcie,
ale i tak mało, zeby nie powiedzieć wogóle , nie był wyczuwalny
a może lepsze
> byłyby powidła śliwkowe:-)))
nie wiem moim zdaniem nie raczej zostałabym przy morelach
tylko jak mniej będzie procentowa masa opita to nie będzie zabijać smaku
pozostałych składników tak mi się wydaje
ale ja nie jestem ani kucharzem ani cukiernikiem można powiedzieć
jedynie że lubię piec i kręcić się w kuchni eksperymentując
pozdrawiam
Ola
|