Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: "Szpilka" <s...@S...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.soc.dzieci,pl.soc.dzieci.starsze
Subject: Re: zupa
Date: Sun, 26 Nov 2006 22:15:17 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 44
Message-ID: <ekd05f$ao4$1@node4.news.atman.pl>
References: <ekctqq$nng$1@nemesis.news.tpi.pl> <ekcvlt$rd0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@4...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: grc.spray.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node4.news.atman.pl 1164575727 11012 83.143.40.146 (26 Nov 2006 21:15:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Nov 2006 21:15:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:283845 pl.soc.dzieci:490077
pl.soc.dzieci.starsze:22263
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1164575490.194272.193620@45g2000cws.googlegroup
s.com...
>> Moim zdaniem lekka przesada, widocznie nie chce sie komus gotowac, stara
>> zupa karmic dziecko a potem narzekac ze choruje :)))
>Popieram. Nie widzę powodu, aby tę samą zupę podawać przez 4 dni,
>zwłaszcza dziecku.
Nie każdy ma czas stać nad garami codziennie. Już jest 1 powód.
>Może się zupa i nie zepsuje, ale 4 dni jeść to
>samo... Brr...
No i? A może ktoś lubi?
>Przecież zupy to bardzo wygodne i łatwe dania, można
>przynajmniej co drugi dzień ugotować inną.
Może można, a jak się komuś nie chce?
>Ja robię odstepstwo od
>tego jedynie w przypadku rosołu, który pierwszego dnia po ugotowaniu
>dokładnie odcedzam, po czym przechowuję w lodówce do 4 dni,
>traktując jako bazę do innych zup. Oczywiście w pierwszym dniu zupą
>jest rosół, bo go uwielbiamy :-) Potem robię zupy do wyboru:
>pomidorową, ogórkową, koperkową, z groszku zielonego, barszczyk
>czerwony czysty z pasztecikiem (np. z nadzieniem z mięsa z rosołu),
>grzybową, jarzynową... jest duże pole do popisu.
A czemu nie robisz codziennie nowego wywaru? Ten może się popsuć
przecież po 3 dniach ;-)
> Ale nie przez 4 dni
>to samo! Chociaż rosołek wołowy to ja mogłabym jeść i tydzień :-)
O rany... Brrr....
Sylwia
|