Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws.ebone.net!news1.ebone.net!newsfeed.freenet.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glu
bsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa chilli
Date: Thu, 10 Jan 2002 10:05:12 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 39
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <a1i3nd$6p0$1@news.tpi.pl> <a1i49h$7lb$01$1@news.t-online.com>
<a1i8j1$rfv$1@news.tpi.pl> <a1javn$h7h$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1010653301 28651536 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91038
Ukryj nagłówki
>
> przepraszam ze sie nie przywitalem godnie
> kilka razy juz tu u was bywalem i czasem cos skrobne (moze raz na kwartal) i
> dlatego tak swobodnie mi sie pisalo
> ale faktycznie troche glupio wyszlo
hej Andrzej,
znaczy interesi cię chili con carne, czyli czyli z mięsem ;-)
Było już kilka przepisów różnistych, bardziej teksańskie i bardziej
meksykańskie, możesz poszukać googlem.
Prosty przepis może być taki (piszę puszkowo, bo to szybciej, lepsze
jest na piechotę):
pół kilo woła
pucha fasoli nerkowej (znaczy kidney beans)
pucha pomidorów
puszka kukurydzy
marchewka (bo lubię)
pietruszka (bo lubię)
papryka czerwona/żółta/zielona (do koloru)
chile pastilla -- chile morita w wyborze i ilości do smaku ;-)
w sytuacji awaryjnej (np. mieszkanie w Polsce) Tabasco
kroisz woła na małe kostki. Profani używają mielonego i mówią, że to
meksykańskie. Jest to trzecia prawda wg Tischnera. Obsmażasz na oleju
dobrze na brązowo. Dodajesz soli/pieprzu/papryki/chili w proszku. *
Dodajesz pokrojoną w kawałeczki marchewkę/pietruszkę/papryki/czili. **
Podduszasz troszkę. Do tego puchy fasoli/pomidorów/kukurydzy.
Gotujesz 10-15 minut. Przyprawiasz do smaku. Podajesz z kleksem śmietany
lub jogurtu.
jak chcesz chili senza carne, to zaczynasz tam gdzie *. Tam, gdzie **
dodajesz szklankę wywaru jarzynowego. Można dać oberżynę w kostkę
pokrojoną. Ludzie dają też te sojowe brykiety podrabiające mięso, ja
tego nie cierpię.
Waldek
|