Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa grzybowa z suszonych grzybow jaak?
Date: Sat, 5 Feb 2005 17:46:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <cu2t9n$q5q$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cu2khv$gjf$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cme140.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1107622008 26810 83.31.132.140 (5 Feb 2005 16:46:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Feb 2005 16:46:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230570
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MadziaK" <m...@U...pl> napisał w
wiadomości news:cu2khv$gjf$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie;)
> Moj mezczyzna zazyczyl sobie na jutrzejszy obiad zupe grzybowa.
> Mam duzo suszonych grzybow, ale jak ta zupe zrobic?
> bo nigdy z suszonych nie robilam:( robilam tylko pieczarkowa.
> pomozcie mi, a ja ide namaczac grzyby, bo rozumiem, ze i tak mnie to nie
> ominie;)
>
>
Ja tam niczego nie namaczam. Grzyby wkładam do wody (sporo, taka garść ile
wlezie i jeszcze wystaje), solę, dodaję cebuli i pieprzu w ziarnkach i masła
i tak się to gotuje i gotuje aż cebula sie rozpadnie, grzyby zmiekną i
wyjdzie z nich smak. Wtedy odcedzam, starannie wybieram pieprze. I to jest
wersja wigilijna, można dodać śmietany (kwaśnej) albo nie. W wersji
niepostnej do wywaru z grzybów dodaję nieco rosołu. Do takiej grzybówki
pasuje wyłącznie makaron domowy (może być sklepowy - co ma na sobie
napisane - domowy), żadne tam świderki, kolanka czy inne rurki - tylko taki
makaron co wygląda jak normalny krojony w domu. Do zupy można dodać część
grzybów, na których sie gotowała pokrojonych w paseczki. Ale mi na ogół
szkoda - robie z nich farsz wraz z kapustą do pierogów albo krokietów
Pozdrawiam - Agnieszka
|