Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa kalarepowa
Date: Sat, 1 Apr 2006 17:28:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <e0m66m$1kh$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <442d82bd$1@news.home.net.pl> <e0m0vi$dbk$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abct48.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1143905302 1681 83.6.235.48 (1 Apr 2006 15:28:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Apr 2006 15:28:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0613-2, 2006-03-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264602
Ukryj nagłówki
"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
news:e0m0vi$dbk$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gandhi" <g...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:442d82bd$1@news.home.net.pl...
>> Witam grupę,
>>
>> Postanowiłem po raz pierwszy napisać (do tej pory tylko czytałem), bo
>> mam trudne zadanie , żona przyniosła do domu kalarepę i mówi że zjadłaby
>> zupę kalarepową, taką jak robiła jej mama; czyli tylko z liści i jakoś
>> te liście to nie były gotowane ale parzone. Ma ktoś jakiś pomysł jak to
>> się robi ?
>> Gandhi
> Witam
> W sezonie na kalarepy robie taka zupe. Kalarepy mam z ogrodka. Najlepsza
> na
> zeberkach. Warzywa /seler pietruszke,/ kroisz w kostke, marchewke w
> krazki.
> I oczywiscie kalarepe pokrajana w duze kostki.Ziemniaki pokrajane w kostke
> dodajesz pozniej. Liscie kalarepy pokrajane dodaje razem z warzywami.
> Jak ziemniaki beda miekkie/do zupy sa dodawane na koncu / robie zaklepke
> ze
> smietany i maki.
> Warzyw musi byc duzo, szczegolnie mlodej marchewki.
> Pozdr
> maf
Pasuje do tego i groszek zielony w strączkach lub ziarno grochu i części
strąków odarte z łuski. A liście ze środka kalarepy lub blaszki z dużych
lisci, ale bez żyłek i łodyg, gdyż są łykowate... A nawet parę ziaren bobu w
sezonie...
|