Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa rybna
Date: Mon, 17 Sep 2001 07:38:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 23
Message-ID: <1ezv9hc.1rm5l11itl1giN%wlos@tele.com.pl>
References: <9ntmpl$j3u$1@news.tpi.pl> <3...@t...de>
<1ezty4e.kzlztxzh40b5N%wlos@tele.com.pl> <3...@t...de>
NNTP-Posting-Host: pm189.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1000705105 6990 213.76.108.189 (17 Sep 2001 05:38:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2001 05:38:25 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68905
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok <5...@t...de> wrote:
> > > 750g karpia, 750g suma, 500g sandacza, 500g sterleta (nie wiem, co to za
> > > pies), 40g soli (nie ryby, tylko tego proszku), 300g cebuli, 30g papryki
> > > w proszku, 150g papryki w strąkach, 100g pomidorów.
> >
> > Z grubsza biorac przepis dobry, ale ze skladnikow sadzac wyglada na
> > typowo niemieckie "ulepszenie" oryginalnego przepisu. Zastanowcie sie.
> > Halaszle to zupa wegierskich rybakow znad Dunaju lub Balatonu i robiona
> > jest z ryb, ktore mozna tam zlowic. Skad tu sterlet?
>
> jeszcze jedno. Toto p"ywa też w dop"ywach Dunaju, jak np. Drawie Cis
> (Tisza, jak jej po polsku?). Jest do przeczytania (uff, po węgiersku,
> może ktoś tu zna?) na stronie:
> http://www.kapasvan.co.hu/halak/kecsege.htm
> kecsege to w"aśnie Acipenser ruthenus Lenne.
Zgadza sie. Tak to jest jak sie polega na pamieci. A zupa zrobiona z
tych czterech gatunkow ryb wystepuje w wegierskich ksiazkach kucharskich
jako zupa rybna z Segedu, bardziej luksusowa wersja zwyklej halaszle.
Wladyslaw
|