Data: 2001-09-16 16:35:21
Temat: Re: zupa rybna
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > 750g karpia, 750g suma, 500g sandacza, 500g sterleta (nie wiem, co to za
> > pies), 40g soli (nie ryby, tylko tego proszku), 300g cebuli, 30g papryki
> > w proszku, 150g papryki w strąkach, 100g pomidorów.
>
> Z grubsza biorac przepis dobry, ale ze skladnikow sadzac wyglada na
> typowo niemieckie "ulepszenie" oryginalnego przepisu. Zastanowcie sie.
> Halaszle to zupa wegierskich rybakow znad Dunaju lub Balatonu i robiona
> jest z ryb, ktore mozna tam zlowic. Skad tu sterlet?
jeszcze jedno. Toto pływa też w dopływach Dunaju, jak np. Drawie Cis
(Tisza, jak jej po polsku?). Jest do przeczytania (uff, po węgiersku,
może ktoś tu zna?) na stronie:
http://www.kapasvan.co.hu/halak/kecsege.htm
kecsege to właśnie Acipenser ruthenus Lenne.
Waldek
|