Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Rablinka <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa starofrancuska
Date: Sat, 16 Jun 2007 19:11:00 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 62
Sender: r...@8...160.121.2
Message-ID: <4...@w...pl>
References: <f4jmis$qpo$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1182013861 17640 82.160.121.2 (16 Jun 2007 17:11:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Jun 2007 17:11:01 +0000 (UTC)
To: AgA <i...@o...pl>
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <f4jmis$qpo$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000749-2, 2007-06-16), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.12 (Windows/20070509)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297851
Ukryj nagłówki
> czy ktos z szanownych grupowiczow orientuje sie co to za zupa
> ["starofrancuska"]?
Ciekawa jestem czy znalazłaś to czego szukałaś?
Nie była pewna i co prawda dalej nie jestem pewna, ale
domyślam się, że chodzi o jakiś stafofrancuski przepis na
zupę cebulową podawaną z grznkami. Nie wiem czy znalazłaś,
ale ja wyguglałam tyle:
Zupa cebulowa KNORR 0,63 kg.
Na podstawie zupy cebulowej KNORR można przygotować inne
oryginalne zupy dodając do niej poniższe składniki:
Zupa starofrancuska: mleko, miąższ białego pieczywa, pieprz
biały mielony, Primerba czosnkowa KNORR, zasmażka jasna KNORR.
> jedna z poznanskich restauracji hotelowych oferuje ja w swoim menu,
> niestety nie mam pojecia co to za specjal. google nie pomagaja, hotel na
> maila nie odpowiada, telefonu nie odbieraja - postanowilam wiec
> sprobowac tutaj.
Chociaż te nazwy mogą być mylące, bo albo przepis wcale nie
jest starofrancuski a tylko tak się nazywa, albo właśnie
typowo wywodzący się z kuchni francuskiej i tu zup może być
od liku... Tu przykład, jeden z hoteli krakowskich w swoim
menu ma m. in. "starofrancuską zupę rybną z kluseczkami"
Być może chodzi o francuską zupę czosnkową lub francuską
zupę chlebową:
ZUPA CHLEBOWA FRANCUSKA
1 kostka rosołowa
1 cebula
2 kromki pokrojonego w kostkę pszennego chleba
2 jajka
masło
sól
Cebulę drobno siekamy, smażymy na maśle na jasnozłoty kolor.
Dodajemy kostki chleba i zalewamy przygotowanym rosołem.
Gotujemy przez parę minut, a po zdjęciu z ognia dodajemy
roztrzepane z solą jajka.
Jeżeli dalej szukasz to napisz coś więcej na temat tej zupy,
jaka konsystencja, kolor, mniej więcej jak smakuje itp.
Będzie łatwiej coś zasugerować...
|