Data: 2007-06-16 17:11:00
Temat: Re: zupa starofrancuska
Od: Rablinka <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> czy ktos z szanownych grupowiczow orientuje sie co to za zupa
> ["starofrancuska"]?
Ciekawa jestem czy znalazłaś to czego szukałaś?
Nie była pewna i co prawda dalej nie jestem pewna, ale
domyślam się, że chodzi o jakiś stafofrancuski przepis na
zupę cebulową podawaną z grznkami. Nie wiem czy znalazłaś,
ale ja wyguglałam tyle:
Zupa cebulowa KNORR 0,63 kg.
Na podstawie zupy cebulowej KNORR można przygotować inne
oryginalne zupy dodając do niej poniższe składniki:
Zupa starofrancuska: mleko, miąższ białego pieczywa, pieprz
biały mielony, Primerba czosnkowa KNORR, zasmażka jasna KNORR.
> jedna z poznanskich restauracji hotelowych oferuje ja w swoim menu,
> niestety nie mam pojecia co to za specjal. google nie pomagaja, hotel na
> maila nie odpowiada, telefonu nie odbieraja - postanowilam wiec
> sprobowac tutaj.
Chociaż te nazwy mogą być mylące, bo albo przepis wcale nie
jest starofrancuski a tylko tak się nazywa, albo właśnie
typowo wywodzący się z kuchni francuskiej i tu zup może być
od liku... Tu przykład, jeden z hoteli krakowskich w swoim
menu ma m. in. "starofrancuską zupę rybną z kluseczkami"
Być może chodzi o francuską zupę czosnkową lub francuską
zupę chlebową:
ZUPA CHLEBOWA FRANCUSKA
1 kostka rosołowa
1 cebula
2 kromki pokrojonego w kostkę pszennego chleba
2 jajka
masło
sól
Cebulę drobno siekamy, smażymy na maśle na jasnozłoty kolor.
Dodajemy kostki chleba i zalewamy przygotowanym rosołem.
Gotujemy przez parę minut, a po zdjęciu z ognia dodajemy
roztrzepane z solą jajka.
Jeżeli dalej szukasz to napisz coś więcej na temat tej zupy,
jaka konsystencja, kolor, mniej więcej jak smakuje itp.
Będzie łatwiej coś zasugerować...
|