Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa z cieciorki?
Date: Fri, 21 Oct 2005 12:08:09 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <djaema$pev$1@inews.gazeta.pl>
References: <dj2b9h$49a$1@atena.e-wro.net> <dj2cva$eln$1@inews.gazeta.pl>
<s...@4...com>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1129889290 26079 81.219.100.7 (21 Oct 2005 10:08:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2005 10:08:10 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250692
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
napisał w wiadomości news:st5cl1lp0mhhlk69ls16v7kdlfobaqlsto@4ax.com...
> No wlasnie, ostatnio jadlem ciecierzyce z puszki i jej skorka byla
> zdecydowanie bardziej miekka niz ciecierzycy gotowanej przeze mnie w
> sposob taki jak to opisalas powyzej. Czy puszkjowa jest jakos jeszcze
> obrabiana?
Nie wiem, musiałbyś zapytać kogoś, kto ma wgląd w proces produkcyjny puszek
ze strączkowymi. Nie zdziwiło y mnie, gdyby sie okazało, ze mają jakiś
patent chemiczny na zmiękczanie skórek.
Może dłużej moczą? Mam znajomą co strączkowe moczy 2-3 doby, dość często
zmieniając wodę i na którymś etapie dodając do niej sody (potem to płucze
dokładnie), ale nie wiem jak one wyglądają po ugotowaniu i po co ona to robi
właściwie.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// O, jakże zdradna i krwawa i pusta
Jest baśń, co tęczą przesłania grzech straty!
Na skroń skazańca narzucona chusta... /// Leśmian
|