Data: 2007-08-12 11:51:07
Temat: Re: zupa z klopsikami
Od: "Fiora" <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:f9iu96$1k3j$1@news2.ipartners.pl...
> przypomnijcie co i jak. na niedziele zamierzam robic.
To moja "rodzinna" potrawa z dawnych czasów - uwielbiam.
Dobre mięso mielone, robimy klopsiki.
Gotujemy wywar z włoszczyzny, wkładamy klopsiki i gotujemy parę minut.
Jak ugotowane, zaciągamy dobrą śmietaną (polecam "różową" 15% ukwaszoną
z Łowicza - nigdy się nie warzy) i doprawiamy -
daję ciut octu dobrego winnego, by było kwaskowate.
Jak kto lubi bardziej zawiesiste, można do śmietany dać troszkę mąki,
oczywiście zielona pietruszka.
Do tego gotujemy osobno ziemniaki i dobrze odparowane nakładamy
na talerze i nalewamy zupy z klopsikami.
Niebo w gębie...
Fiora
|