Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupelnie inna grochówka...
Date: Wed, 14 Mar 2007 14:01:19 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <et8rmu$enj$1@inews.gazeta.pl>
References: <et682f$7b7$1@inews.gazeta.pl> <et8hqv$h7e$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cpb251.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1173877278 15091 83.31.207.251 (14 Mar 2007 13:01:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Mar 2007 13:01:18 +0000 (UTC)
X-User: marsjasz74
In-Reply-To: <et8hqv$h7e$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:293096
Ukryj nagłówki
np. takbatory napisał(a):
> Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:et682f$7b7$1@inews.gazeta.pl...
>> zostalem obdarowany pieknymi wedzonymi kosciami od schabu i mam ochote
>> ugotowac na nich grochowke ale jakas taka nieklasyczna...
>> zna ktos moze jakis niebanalny przepis na owa ???
>> pozdrawiam
>> Marsjasz
> A jak robisz grochówkę klasyczną?
> Pzdr - Agnieszka
>
>
np. tak:
kosci wedzone (najlepsze od schabu z kawalkami miesa na nich) gotuje z
wloszczyzna listkiem laurowym zielem angielskim grzybkiem suszonym az do
momentu kiedy mieso odchodzi od kosci...
potem przecedzam to wszystko i otrzymuje wedzony wywar warzywny...
warzywa nie beda juz potrzebne natomiast obieram ugotowane mieso z kosci...
odkladam na pozniej...
w wywarze gotuje wczesniej namoczony groch prawie do miekkosci...
dodaje 2 ziemniaczki pokrojone w kostke...
dodaje wczesniej odlozona wedzonke...
dodaje pocieta w kosteczke podsmazona na patelni kielbase albo boczek
oraz podsmazona cebulke....
calosc doprawiam spora iloscia majeranku...
sol pieprz do smaku i chyba to juz wszystko...
podrawiam
Marsjasz
|