Data: 2001-02-02 14:39:56
Temat: Re: żurek
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bea wrote:
>
> Witam,
> Czesto czytam sobie proponowane przez Was przepisy,
> czasami cos mi się uda nawet wyczarowac w kuchni .
> A teraz wymyslilam , ze zrobie sobie zurek (wczesniej sama nie gotowałam).
> Czy mozecie mi podac dobry i sprawdzony przepis?:)
podstawa to czosnek i duzo majeranku.
a glownie duzo majeranku. dzieki niemu rewelacyjny zurek mozna zrobic nawet
z zupek w proszku. moja mama nigdy nie mogla uwierzyc ze to z proszku, a
nie robione wlasnorecznie ;p
a oto kilka przepisow:
ŻUR KISZONY TZW. ZAKWAS - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=810
ŻUR Z MĄKI ŻYTNIEJ - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=239 -
zadnego nie probowalam, bo jestem za leniwa. zakwas uzywam kupny. ale jesli
ktos jest ambitny, to moze sprobowac od podstaw :)
ŻUREK Z ZIEMNIAKAMI - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=765 - tego
tez nie probowalam, bo nie jest weganski. ale na jego podstawie robilam
wlasna wersje. nie uzywalam oczywiscie serwatki ani smietany. cukru tez nie
bo nie widze najmniejszej potrzeby. ani grzybow, bo nie mam a do kupnych
nie mam zaufania. jednym slowem robie dosyc podstawowa wersje tej zupki ;p
ale taka wlasnie lubie.
jak zwykle problem jest tylko z iloscia wody potrzebna na dana ilosc
zakwasu - koszmar. ja zazwyczaj przygotowuje 3-3,5 litra bulionu i do tego
potrzebna jest mniej wiecej butelka zakwasu - taka standardowa, pollitrowa
czy jakas, nie pamietam jakie sa w sprzedazy.
no, a przy okazji zadam wam nurtujace mnie od dawna pytanie: czym roznia
sie barszcz bialy, zurek i zalewajka?
i czy dodajecie makę z zakwasu do zupy? ja dodaje i jest ok. ale nie wiem
czy nie popelniam jakiegos faux pa :)
powodzenia :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|