Data: 2001-02-02 18:43:01
Temat: Re: żurek
Od: "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tam skad pochodzi moj maz cos podobnego jest na wielkanocne sniadanie ale
przeciwnie do ciebie uwazan to za rewelacje roku ubieglego. (w pierwszy
dzien swiat zjadlam chyba caly gar) A robi sie to tak:
zakwas z maki zytniej (trzeba nastawic ze 2 tygodnie wczesnej)
kielbaska najlepiej swojska
miesko chude (gotujemy z niego wywar z zielami i lisciami sola i peperem)
Ser bialy (tez go jakos babcia specjalnie przyzadzala kilka dni wczesniej)
chleb razowy
jajka chrzan pokrojony w wiorka
do wywaru dodajemy duzo kwasu z maki zeby bylo kwasne w odzielnej misce
ktoimy jajka, chleb, miesko, kielbaske (cieple), ser i wiorka chrzanowe
wszystko mieszamy nakladamy na taleze zalewamy powstalym barszczem i jemy,
jemy.... bez konca
Dla mnie rewelacja ale robilam i niestety co u babci to u babci :-((
Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "Jarzynka" <b...@y...pl> napisał w wiadomości
news:95elmo$a4$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>
>
> > > > Witam,
> > > > Czesto czytam sobie proponowane przez Was przepisy,
> > > > czasami cos mi się uda nawet wyczarowac w kuchni .
> > > > A teraz wymyslilam , ze zrobie sobie zurek (wczesniej sama nie
> > gotowałam).
> > > > Czy mozecie mi podac dobry i sprawdzony przepis?:)
> > >
>
> Zurek zrobic jak zurek a teraz barbarzynski sposob mojej babci (niektorzy
to
> lubia): go ugotowanego zurka pokrojony bialy ser, chleb, kielbase i
skwarki.
> Ja jestem przeciw ale moze ktos wyprobuje :)
> Jarzynnka
>
>
|