Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Bea" <i...@g...am.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: żurek
Date: Fri, 2 Feb 2001 15:56:50 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 61
Message-ID: <95ehj0$rir$1@news.tpi.pl>
References: <95eb7t$4g5$1@news.tpi.pl> <3...@m...pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: gw-tpnet.io.poland.com
X-Trace: news.tpi.pl 981125536 28251 213.25.69.41 (2 Feb 2001 14:52:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Feb 2001 14:52:16 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42778
Ukryj nagłówki
Doczytalam info o sposobie robienia zakwasu do zurku. Szczerze mowiac
to tak zapalona kucharka nie jestem. Zastanawialam sie wlasnie czy zupki z
proszku tez sie nadaja i po drobnych modyfikacjach/dodatchach sa smaczne.
Dziekuje wszystkim za pomoc i....trzymajcie za mnke kciuki.
Dzis premiera!!!:)))
Pozdrawiam serdecznie
Bea
Użytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:3A7AC6BC.EA18CC3D@mikrus.pw.edu.pl...
> Bea wrote:
> >
> > Witam,
> > Czesto czytam sobie proponowane przez Was przepisy,
> > czasami cos mi się uda nawet wyczarowac w kuchni .
> > A teraz wymyslilam , ze zrobie sobie zurek (wczesniej sama nie
gotowałam).
> > Czy mozecie mi podac dobry i sprawdzony przepis?:)
>
> podstawa to czosnek i duzo majeranku.
> a glownie duzo majeranku. dzieki niemu rewelacyjny zurek mozna zrobic
nawet
> z zupek w proszku. moja mama nigdy nie mogla uwierzyc ze to z proszku, a
> nie robione wlasnorecznie ;p
>
> a oto kilka przepisow:
> ŻUR KISZONY TZW. ZAKWAS - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=810
> ŻUR Z MĄKI ŻYTNIEJ - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=239 -
> zadnego nie probowalam, bo jestem za leniwa. zakwas uzywam kupny. ale
jesli
> ktos jest ambitny, to moze sprobowac od podstaw :)
>
> ŻUREK Z ZIEMNIAKAMI - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=765 -
tego
> tez nie probowalam, bo nie jest weganski. ale na jego podstawie robilam
> wlasna wersje. nie uzywalam oczywiscie serwatki ani smietany. cukru tez
nie
> bo nie widze najmniejszej potrzeby. ani grzybow, bo nie mam a do kupnych
> nie mam zaufania. jednym slowem robie dosyc podstawowa wersje tej zupki ;p
> ale taka wlasnie lubie.
>
> jak zwykle problem jest tylko z iloscia wody potrzebna na dana ilosc
> zakwasu - koszmar. ja zazwyczaj przygotowuje 3-3,5 litra bulionu i do tego
> potrzebna jest mniej wiecej butelka zakwasu - taka standardowa, pollitrowa
> czy jakas, nie pamietam jakie sa w sprzedazy.
>
> no, a przy okazji zadam wam nurtujace mnie od dawna pytanie: czym roznia
> sie barszcz bialy, zurek i zalewajka?
> i czy dodajecie makę z zakwasu do zupy? ja dodaje i jest ok. ale nie wiem
> czy nie popelniam jakiegos faux pa :)
>
> powodzenia :)
> pat
> --
> Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|