Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zurek?
Date: Mon, 17 Sep 2001 10:30:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <1ezvjpj.ayjo0i114eepuN%wlos@tele.com.pl>
References: <X...@1...0.0.1>
<1eztui1.1oouyb51pwhczvN%wlos@tele.com.pl> <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pq33.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1000715443 10718 217.99.0.33 (17 Sep 2001 08:30:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2001 08:30:43 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68938
Ukryj nagłówki
ktabaczynski <k...@s...com.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisa" w wiadomości
> news:1eztui1.1oouyb51pwhczvN%wlos@tele.com.pl...
> > MR <1...@w...pl> wrote:
> >
> > > Witam, wszystkich!
> > > Tak sobie czytam i czytam, i pomyslalam, ze to najlepsze miejsce w
> > > sieci, aby zadac pytanie nastepujace czym rozni sie zurek od barszczu
> > > bialego? Wszyscy, ktorych znam uzywaja tych nazw zamiennie, ale cos
> > > podejrzewam, ze roznica oficjalnie jakas istnieje...
> >
> > Obie nazwy bywaja uzywane zamiennie, i mysle, ze to tez jest poprawne
> > poprawne. Jednak zurem jest tez nazywany zarowno kwas z maki zytniej
> > jak i robiona z niego zupa. Natomiast barszczem bialym nazywa sie tez
> > inne zupy, np. te, ktora robi moja tesciowa, pochodzaca z zywieczczyzny:
> >
>
> Cześć!
>
> Zdaniem mojej Babci żurek jest robiony z kiszonej
> m'ki żytniej, a barszcz bia"y z kiszonej m'ki przennej.
Tez tak moze byc. Jednak pioerwszy raz slysze, zeby make pszennna dalo
sie zakisic. Jak to sie robi?
Wladyslaw
|