Data: 2001-09-17 08:30:21
Temat: Re: zurek?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
ktabaczynski <k...@s...com.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisa" w wiadomości
> news:1eztui1.1oouyb51pwhczvN%wlos@tele.com.pl...
> > MR <1...@w...pl> wrote:
> >
> > > Witam, wszystkich!
> > > Tak sobie czytam i czytam, i pomyslalam, ze to najlepsze miejsce w
> > > sieci, aby zadac pytanie nastepujace czym rozni sie zurek od barszczu
> > > bialego? Wszyscy, ktorych znam uzywaja tych nazw zamiennie, ale cos
> > > podejrzewam, ze roznica oficjalnie jakas istnieje...
> >
> > Obie nazwy bywaja uzywane zamiennie, i mysle, ze to tez jest poprawne
> > poprawne. Jednak zurem jest tez nazywany zarowno kwas z maki zytniej
> > jak i robiona z niego zupa. Natomiast barszczem bialym nazywa sie tez
> > inne zupy, np. te, ktora robi moja tesciowa, pochodzaca z zywieczczyzny:
> >
>
> Cześć!
>
> Zdaniem mojej Babci żurek jest robiony z kiszonej
> m'ki żytniej, a barszcz bia"y z kiszonej m'ki przennej.
Tez tak moze byc. Jednak pioerwszy raz slysze, zeby make pszennna dalo
sie zakisic. Jak to sie robi?
Wladyslaw
|