Data: 2001-09-17 08:26:45
Temat: Re: zurek?
Od: "ktabaczynski" <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eztui1.1oouyb51pwhczvN%wlos@tele.com.pl...
> MR <1...@w...pl> wrote:
>
> > Witam, wszystkich!
> > Tak sobie czytam i czytam, i pomyslalam, ze to najlepsze miejsce w
> > sieci, aby zadac pytanie nastepujace czym rozni sie zurek od barszczu
> > bialego? Wszyscy, ktorych znam uzywaja tych nazw zamiennie, ale cos
> > podejrzewam, ze roznica oficjalnie jakas istnieje...
>
> Obie nazwy bywaja uzywane zamiennie, i mysle, ze to tez jest poprawne
> poprawne. Jednak zurem jest tez nazywany zarowno kwas z maki zytniej
> jak i robiona z niego zupa. Natomiast barszczem bialym nazywa sie tez
> inne zupy, np. te, ktora robi moja tesciowa, pochodzaca z zywieczczyzny:
>
Cześć!
Zdaniem mojej Babci żurek jest robiony z kiszonej
mąki żytniej, a barszcz biały z kiszonej mąki przennej.
Krzysztof.
|