Data: 2005-03-13 18:15:54
Temat: Re: żurek
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mimi" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:d11ugm$kpp$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
>
> Problem prosty.
> Kupiłam butelkę zaczynu do żurku i mam białą kiełbasę ..co dalej mam z
tymi
> fantami zrobić aby powstał żurek?
>
> Z góry dziękuję i prosze o wyrozumiałość .
>
Czemuż to ja mam taki zapał do uczenia innych? Ha!
Więc tak:
Kiełbasę ugotuj. Wody daj tyle, aby tylko przykryła kiełbasę. Kiełbasę
ponakłuwaj tu i tam. Kiełbasę wyjmij z wody, a w zasadzie ze smaku na żurek,
bo w to się woda zamieniła. Smak się dalej gotuje, dodaj doń majeranku i
spróbuj. W zasadzie to już powinno być to, ale jeśli nie to dadaj ew. soli i
czosnku. Wlej żurek. Na 4-6 porcji mniej więcej ćwierć litra. Możesz
najpierw wlać mniej, spróbowac itd, itd. Zagotuj, możesz tochę zagęścić
maką, możesz dodać śmietany. Kiełbasę pokrój w talarki, włóż do żurku
Pozdrówka - Agnieszka
|