Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zypa warzywna a witaminy - gotować na bulionie czy na wodzie?
Date: Wed, 12 Oct 2011 23:55:23 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 32
Message-ID: <j752hd$oed$1@news.onet.pl>
References: <j74nql$eig$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1318456685 25037 79.110.200.149 (12 Oct 2011 21:58:05 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Oct 2011 21:58:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
X-Antivirus: avast! (VPS 111012-1, 2011-10-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338634
Ukryj nagłówki
Użytkownik "lamia" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:j74nql$eig$1@node2.news.atman.pl...
> gotuję jednorazowo dużo zupy, niespecjalnie mieści się w jednym garze i
> pierw gotuję wywar mięsny (z przyprawami),
> zwazywszy na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jak jest lepipej? - czy
> ugotować warzywa / wywar z warzyw w wodzie (oddzielnie), a potem połączyć?
> czy też lepiej desant warzyw do bulionu 'ponormalnemu'?
>
> kwestie smakowe są drugorzędne.
>
Ja często robię rosół w większej ilości. Tyle co zjemy jednego dnia to
zjadamy, a resztę porcjuję i do zamrażalnika. Potem do tego rosołu dodaję
dodatki i mam gotową zupę. dodatki zależnie oczywiście od tego jaką zupę
chcę mieć na obiad.
Myślę więc, że lepiej gotować wywar mięsno-warzywny albo sam mięsny jeśli ma
być bazą do zup.
Wekowanie będzie skuteczne jeśli tylko nie dodasz do wywaru dodatków
powodujących jego szybsze zepsucie się. Wg mnie unikałabym cebuli, śmietany
itp.
Nie wiem ile to to może stać w lodówce, ale jeśli dobrze zaciągnie to
spokojnie tydzień, dwa, może nawet dłużej.
A tak wogóle to ile jest dla Ciebie dużo zupy? Może kup inny, większy
garnek?
Pozdrawiam,
--
Justyna Vicky S.
|