Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.media.kyoto-u.ac.jp!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv
.net!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!news.mailgate.org!news-out.tin.it!new
s-in.tin.it!news2.tin.it.POSTED!not-for-mail
From: "Ala" <o...@f...it>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Rolada pomaranczowa
Lines: 42
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <hsFh9.120197$pX1.4323784@news2.tin.it>
Date: Tue, 17 Sep 2002 12:43:57 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.45.246.193
X-Complaints-To: n...@t...it
X-Trace: news2.tin.it 1032266637 213.45.246.193 (Tue, 17 Sep 2002 14:43:57 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Sep 2002 14:43:57 MET DST
Organization: TIN
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125465
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich grupowiczow.
Poniewaz mieszkam we Wloszech bede Wam podawac troche tutejszych przepisow.
Mam nadzieje, ze bedzie mozna bez problemu dostac skladniki w Polsce.
No i oczywiscie prosze o przepisy na nasze polskie pyszne dania :-)))
Na dzien dobry chcialabym podac Wam przepis na pyszne ciasto.
Skladniki:
9 jajek
200 gr cukru
150gr maki
700/800 ml mleka
pomarancze (najlepiej czerwone)
likier pomaranczowy lub mandarinetto (najlepsze jest Isola Bella ale mysle,
ze w Polsce tego nie mozna dostac)
cukier waniliowy
Sposob wykonania:
Ubic 5 zoltek ze 100 gr cukru. Dodac 100 gr maki, paczuszke cukru
waniliowego (albo po prostu dwie lyzeczki) i piec ubitych dobrze bialek.
Przykryc blache w piekarniku papierem do wypiekow (delikatnie posmarowanym
maslem) lub folia aluminiowa i wylac na nie ciasto.
Wlozyc do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 7/10 minut. Wyjac i
zawinac ciasto razem z wilgotna scierka. Wlazyc do lodowki.
W miedzyczasie ubic 4 jajka z 100 gr cukru, dodac 50 gr maki i rozprowadzic
z 700/800 ml mleka wczesniej doprowadzonego prawie do gotowania. Dodac
otarta skorke z jednej pomaranczy i doprowadzic do gestosci na malym ogniu.
Dodac likier pomaranczowy lub mandarinetto. Po czym wystudzic.
Otworzyc zwiniete ciasto i nasaczyc sokiem z pomaranczy i dosyc obficie
likierem i wylac na nie czesc wystudzonego kremu. Zawinac ponownie i
przyozdobic polowkami plasterkiw pomaranczy (obranej wczesniej ze skorki).
Dobrze przygotowac ciasto dzien przed spozyciem.
Ciasto jest pyszne wiec buon appettito wszystkim, ktorzy pokusza sie na
skosztowanie ;-)
Ala.
|