Data: 2002-09-17 12:43:57
Temat: Rolada pomaranczowa
Od: "Ala" <o...@f...it>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich grupowiczow.
Poniewaz mieszkam we Wloszech bede Wam podawac troche tutejszych przepisow.
Mam nadzieje, ze bedzie mozna bez problemu dostac skladniki w Polsce.
No i oczywiscie prosze o przepisy na nasze polskie pyszne dania :-)))
Na dzien dobry chcialabym podac Wam przepis na pyszne ciasto.
Skladniki:
9 jajek
200 gr cukru
150gr maki
700/800 ml mleka
pomarancze (najlepiej czerwone)
likier pomaranczowy lub mandarinetto (najlepsze jest Isola Bella ale mysle,
ze w Polsce tego nie mozna dostac)
cukier waniliowy
Sposob wykonania:
Ubic 5 zoltek ze 100 gr cukru. Dodac 100 gr maki, paczuszke cukru
waniliowego (albo po prostu dwie lyzeczki) i piec ubitych dobrze bialek.
Przykryc blache w piekarniku papierem do wypiekow (delikatnie posmarowanym
maslem) lub folia aluminiowa i wylac na nie ciasto.
Wlozyc do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 7/10 minut. Wyjac i
zawinac ciasto razem z wilgotna scierka. Wlazyc do lodowki.
W miedzyczasie ubic 4 jajka z 100 gr cukru, dodac 50 gr maki i rozprowadzic
z 700/800 ml mleka wczesniej doprowadzonego prawie do gotowania. Dodac
otarta skorke z jednej pomaranczy i doprowadzic do gestosci na malym ogniu.
Dodac likier pomaranczowy lub mandarinetto. Po czym wystudzic.
Otworzyc zwiniete ciasto i nasaczyc sokiem z pomaranczy i dosyc obficie
likierem i wylac na nie czesc wystudzonego kremu. Zawinac ponownie i
przyozdobic polowkami plasterkiw pomaranczy (obranej wczesniej ze skorki).
Dobrze przygotowac ciasto dzien przed spozyciem.
Ciasto jest pyszne wiec buon appettito wszystkim, ktorzy pokusza sie na
skosztowanie ;-)
Ala.
|