Data: 2002-04-11 20:13:10
Temat: Rosti - czyli placki ziemniaczane ze smardzami
Od: <o...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Składniki:
I jeszcze jeden przepis na dzisiaj. Pochodzi ze Szwajcarii i tam nosi dźwieczną
nazwe Rosti, ale my z czystym sumieniem możemy tą egzotycznie brzmiącą potrawę
nazwać po polsku: Placki ziemniaczne ze smardzami.
- Smardze, ziemniaki (ok. 1 kg) starte na tarce o grubych oczkach, cebula,
boczek wędzony (80 g), masło, pieprz, sól, zielona pietruszka, szczypiorek.
Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę i
smardze. Smażyć przez chwilę. Do miski z utartymi ziemniakami dodać zawartość
patelni, sól przyprawy do smaku, połowe zieleniny. Wymieszać. Smażyć na patelni
małe placuszki na rumiano. Posypać resztą zieleniny. Pyszne z łyżką gęstej
kwaśnej śmietany albo razem z kiełbasą z rusztu (z grila).
Przepis na stronę www.grzybypodhala.prv.pl przysłała Teraesa z Danii
Inne ciekawe przepisy Teresy znajdują się na stonie:
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy3.htm
Ciekawostki o smardzach na stonie http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/ga67.htm
Zenit
http://www.grzybypodhala.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|