Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Sławomir Lewandowski" <hexe.polska(bez_tego)@plusnet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sałatka - pyyychota
Date: Thu, 10 Feb 2005 21:58:14 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: k...@p...onet.pl@afp121.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <cught2$ipt$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: afp121.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1108069090 19261 83.25.145.121 (10 Feb 2005 20:58:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Feb 2005 20:58:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231135
Ukryj nagłówki
Witam
Właśnie wypróbowałem przepis na sałatkę z brokułów którą z wielkim trudem i
poświęceniem wydębiłem od mojej firmowej Pani Basi :-)))
Sałatka jest szalenie prosta i równie smaczna. I na dokładkę nie sposób jej
spieprzyć (chociaż pieprz tam nie występuje :-)))
Oto przepis na to cudo:
4 brokuły zalewamy wrzątkiem i leciutko podgotowujemy na półtwardo
kostkę sera feta kroim na kawałki
na teflonowej patelni blanszujemy (tak to się chyba nazywa) paczuszkę
migdałów w płatkach
w dużym kubku mieszamy cały pojemniczek Ramy Culinesse z prawie całym
pojemniczkiem musztardy saperskiej i dodajemy tak ze cztery zabki czosnku
(ja daję więcej)
Brokuły drobimy na małe kawałki, dodajemy ser i zalewamy sosem
musztardowo-czosnkowym i dodajemy jakieś 90% migdałów, ładnie to wszystko w
misce mieszamy i wykładamy na jakąś ładną miseczkę na wierzch sypiąc resztę
migdałów.
Zeby nabrało "mocy" wkładamy tak na 2-3 godzinki do lodówki.
Ot i cały przepis. Efekt murowany
pozdrawiam
Sławek
PS
Czasami można stosować jako dodatek do mięs dodając ugotowane w mundurkach i
pokrojone kartofelki
|