Data: 2005-02-10 20:58:14
Temat: Sałatka - pyyychota
Od: "Sławomir Lewandowski" <hexe.polska(bez_tego)@plusnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Właśnie wypróbowałem przepis na sałatkę z brokułów którą z wielkim trudem i
poświęceniem wydębiłem od mojej firmowej Pani Basi :-)))
Sałatka jest szalenie prosta i równie smaczna. I na dokładkę nie sposób jej
spieprzyć (chociaż pieprz tam nie występuje :-)))
Oto przepis na to cudo:
4 brokuły zalewamy wrzątkiem i leciutko podgotowujemy na półtwardo
kostkę sera feta kroim na kawałki
na teflonowej patelni blanszujemy (tak to się chyba nazywa) paczuszkę
migdałów w płatkach
w dużym kubku mieszamy cały pojemniczek Ramy Culinesse z prawie całym
pojemniczkiem musztardy saperskiej i dodajemy tak ze cztery zabki czosnku
(ja daję więcej)
Brokuły drobimy na małe kawałki, dodajemy ser i zalewamy sosem
musztardowo-czosnkowym i dodajemy jakieś 90% migdałów, ładnie to wszystko w
misce mieszamy i wykładamy na jakąś ładną miseczkę na wierzch sypiąc resztę
migdałów.
Zeby nabrało "mocy" wkładamy tak na 2-3 godzinki do lodówki.
Ot i cały przepis. Efekt murowany
pozdrawiam
Sławek
PS
Czasami można stosować jako dodatek do mięs dodając ugotowane w mundurkach i
pokrojone kartofelki
|