Data: 2007-10-06 14:52:45
Temat: Sałatka z wędzonego łososia
Od: Emi <e...@e...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki :
500 g filetów z surowego łososia, 500 g ziemniaków, 6 liści kapusty
włoskiej, pieprz, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny, 4 łyżki
masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu z kostki, 150
g startego żółtego sera.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Liście kapusty zblanszować w osolonej, wrzącej wodzie, następnie
przelać zimną wodą i osączyć. Ściąć płasko grube części liści.
Przygotować sos: masło roztopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać rosół
i mleko cały czas mieszając, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w
plasterki. Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
przykryć połową liści kapusty i polać połową sosu. Łososia oprószyć
solą i pieprzem, skropić cytryną i wyłożyć na kapustę. Przykryć resztą
kapusty i ziemniakami. Polać resztą sosu. Piec około 40 minut w temp.
200°C. Po 20 minutach pieczenia, posypać startym serem żółtym. Podawać
na gorąco.
|