Data: 2003-10-22 14:08:05
Temat: Salatka ziemniaczana #3 - z szynka i rukola i #4 - pikantna z rzodkiewkami [P]
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Następne. Smacznego :)
Evva
* Sałatka ziemniaczana z szynką, rukolą i jajkiem *
(http://www.kartoffelsalate.de/rezepte/003.htm)
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków (takich, które są twarde po ugotowaniu)
1/2 l bulionu
2 szalotki
70 gr rukoli (pęczek - nie wiem, czy w Polsce jest w pęczkach, ale pewnie
to będzie małe opakowanie albo i nie całe małe opakowanie)
2 jajka
200 gr gotowanej szynki
kminek
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki octu (w większości tych przepisów jest ocet, którego ja akurat
szczególnie nie lubię, więc pewnie próbowałabym go zastąpić winnym
albo wręcz sokiem z cytryny)
Ziemniaki ugotować w mundurkach z solą i odrobiną kminku. Odcedzić,
osuszyć, obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki.
Bulion wlać do garnka, dodać drobno pokrojone szalotki i ocet i zredukować
o 1/3 - szalotki się w tym czasie ugotują. Przelać do miski, dodać
ziemniaki, szynkę pokrojoną w paseczki, poszarpaną na kawałki rukolę
i drobno posiekane jajka.
Przyprawić oliwą, solą i pieprzem, zostawić na 30 min. aby się
przegryzło.
* Pikantna sałatka ziemniaczana I *
(http://www.kartoffelsalate.de/rezepte/009.htm)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
2 pęczki szczypiorku
250 g kwaśnej śmietany
6 łyżek musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól
czarny pieprz
6 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, obrać i pozostawić
do wystudzenia.
Pokroić w dużą (2 cm) kostkę. 5-6 plasterków rzodkiewek pozostawić
do dekoracji. Pozostałe wymieszać z ziemniakami. Białe części
szczypiorku drobno posiekać, zielone części pokroić na paski
długości 1/2 cm. Jedne i drugie dodać do ziemniaków, schłodzić.
Tuż przed podaniem wymieszać śmietanę, musztardę i sok cytrynowy
i przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem i dobrze wymieszać.
Nie należy dodawać sosu za wcześnie, bo będzie wyglądać nieapetycznie.
Udekorować oliwkami i rzodkiewkami.
Odmiana: można wzbogacić sałatkę, dodając pokrojone jajko, tuńczyka
z puszki albo kiełbaskę (parówkę?) wieprzową.
|