Data: 2002-10-03 08:47:12
Temat: Salatka ziemniaczana (potatissallad) [P]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Na grupie dzieciowej zostalam poproszona o ten przepis, ale moze przyda sie
takze Wam, wiec podaje:
Wersja 1 - dla 4 osob
3/4 kg (ok 8 szt. sredniej wielkosci) ziemniakow ugotowanych w mundurkach
2 jablka
4 lyzki posiekanego drobno pora
4 lyzki pokrojonych drobno ogorkow konserwowych
4 lyzki posiekanej drobno natki
sos:
3 dl kwasnej gestej smietany
2 lyzki musztardy
1/2 lyzeczki soli
szczypta bialego pieprzu
wykonanie:
obrac i pokroic w kostke lub plasty ziemniaki
obrac i pokroic w koste jablka
dodac posiekana zielenine
polac sosem i delikatnie wymieszac
pozostawic do "zgryzienia sie"
moje modyfikacje:
zamiast ogorkow konserwowych daje kiszone
zamiast natki (lub dodatkowo) mozna dodac inna zieleninke np. koperek,
szczypiorek, majeranek czy inne ziola pasujace do ziemniakow
zamiast smietany - jogurt naturalny (np. Bakomy)
jezeli ktos nie lubi pora mozna dac cebule salatkowa lub czerwona
Wersja 2 - dla 4 osob
3/4 kg (ok 8 szt. sredniej wielkosci) ziemniakow ugotowanych w mundurkach
1/2 - 1 dl posiekanej zieleniny: natka, koperek, szczypiorek, dragon i in.
sos:
2 lyzki octu winnego
4 lyzki oleju
2 lyzki kwasnej gestej smietany
2 lyzeczki francuskiej musztardy
1-2 zabkow czosnku (posiekanego lub wycisnietego przez praske)
1/2 lyzeczki soli
szczypta bialego pieprzu
wykonanie:
obrac i pokrois w kostke lub plasty ziemniaki
dodac posiekana zielenine
polac sosem i delikatnie wymieszac
pozostawic do "zgryzienia"
Zycze smacznego,
gdaMa (Magda)
PS. Salatka jest najlepsza schlodzona, idealnie pasuje do rostbeff'u czy
innych pieczystych, ale takze do szynki - mozna np. zrobic zrolowane plastry
szynki faszerowane ta salatka
|