Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!s
n-xt-sjc-05!sn-xt-sjc-06!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-fo
r-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Scones
Date: Sat, 07 Jul 2007 09:18:54 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 45
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298552
Ukryj nagłówki
Scones (wym. skonz)
Porcja na jedna blache
500 ml maki
100 ml cukru
100 gr masla pokrojonego w kawalki
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia
starta skorka z 1 cytryny
100 ml soku cytrynowego
100 ml smietanki zmieszanej z mlekiem pol na pol (Half&Half)
1 malutkie jajko + 2 lyzki Half&Half do pomazania na wierzchu
1 szklanka zamrozonych malin, jezyn, lub innych jagod (nie rozmrazac
przed uzyciem!)
Piec rozgrzac do 220C/425F.
Przygotowac wszystkie skladniki w odpowiedniej kolejnosci. W malakserze
umiescic make, cukier, proszek, sode, skorke cytrynowa, maslo. Teraz
polaczyc H&H z sokiem cytrynowym i zawirowac malakser jednoczesnie
dodajac ten plyn, okolo 15-20 sekund. Bardzo wazne, zeby nie laczyc tych
plynow, az dopiero tuz przed dodaniem do sypkich skladnikow. Bedzie
bardzo kluchowate, klejace sie ciasto, ktore od razu "puchnie" od
zmieszania sody z sokiem. Nalezy byc dzielnym i szybko lapkami przelozyc
kluchy na stolnice (stol czy blat) osypana maka, tworzac nierowny,
kluchowaty, dlugi prostokat. Musi sie to wszystko odbywac w dosc szybkim
tempie, zeby nie stracic zbyt duzo dzialania sody. Na ciasto wysypac
zamrozone owoce i zawinac w rulon, z grubsza. Podsypywac maka, jesli sie
klei. Uklepac rekoma w dluga, waska pryzme o grubosci 10 cm. Owoce moga
wystawac przez dziurki. Roztrzepac jajko z half & half i pomazac scones
pedzelkiem po wierzchu. Pokroic w trojkaty |\/\/\/\| ostrym nozem,
przekladac na blache wylozona pergaminem, lub wysmarowana maslem i
oproszona maka. Natychmiast wstawic do pieca, piec 12-15 minut az zlote
z ciemniejszymi plamami. Bardzo rosna, wiec nalezy zostawic sporo
miejsca pomiedzy kawalkami. Podac gorace. Mozna smarowac maslem i
dzemem, lub clotted cream.
Zamiast malin, mozna dodac rodzynki, czy suszone porzeczki namoczone w
brandy przez noc. Nawet kawalki czekolady.
Latwe do odgrzewania w mikrofali - 10 sekund. Mozna tez je zamrozic po
upieczeniu i rozmrazac w goracym piecu przez 7-8 minut.
Magdalena Bassett
|