Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
From: "Dr.Endriu" <nmp1(to_skasuj)@interia.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Skaza białkowa. Czy to jest rzeczywiście od białka...?
Date: Sat, 21 Oct 2006 14:02:46 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 46
Message-ID: <ehd26b$uuj$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.239.62.130
X-Trace: news.interia.pl 1161432075 31699 193.239.62.130 (21 Oct 2006 12:01:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Oct 2006 12:01:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Authenticated-User: nmp2 % interia+pl
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:218897
Ukryj nagłówki
Wczoraj byłem u znajomych:
Ich dzieciątko ma tzw skazę białkową.
http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Skaza_bia%C
5%82kowa
Dziecku lekarz zalecił produkt o nazwie: Nutrogamina....czy jakoś
tak...(cholernie drogi 15 zł na puszkę, dziecko zjada 1 puszkę dziennie).
Wartość odżywcza:
Białko: 1,5 g (na 100 ml)
Węglowodany (tak jak normalne mleko)
Tłuszcz 2,7 g (prwie tak jak normalne mleko)
Póżniej cała tablica mendelejewa (witaminy takie śmakie)
No i wreszcie dwie ciekawostki:
Laktoza 0 g
Sacharoza 0g
(obydwa związki są węglowodanami)
Stąd od razu w mojej głowie zrodziło się parę pytań:
1) Czy skaza "białkowa" nie jest w rzeczywistośći skazą węglowodanową ?.
2) Jeżeli jednak jest to skaza białkowa, to co za rodzaj białka jest w tej
nutrogaminie,
i czy nie jest to czasami sproszkowane białko pochodzenia roślinnego
(zmielona fasola?).
3) Troszkę śmieszne pytanie (za mało czasu spędzałem u rodziny na wsi): co
dzieje się dalej z węglowodanem i tłuszcem wytrąconym z mleka w efekcie
produkcji sera białego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ser
i jakie reakcje chemiczne zachodzą podczas wytrącania z mleka białka. (lub
wytrącania białka z fasoli)
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://nmp1.w.interia.pl
|