Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "rene" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Smakowite domowe ciasta"
Date: Mon, 11 Oct 2004 07:27:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 59
Message-ID: <ckd5j8$e8p$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cmc200.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097472424 14617 83.31.130.200 (11 Oct 2004 05:27:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Oct 2004 05:27:04 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: surmar
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218051
Ukryj nagłówki
Witam szanownych grupowiczów,
moje zapytanie dotyczy "książeczki" sprzedawanej w promocji z dwoma kostkami
margaryny Kasia. Otórz w zeszłym tygodniu zaopatrzyłam się w nią i wczoraj
wypróbowałam pierwszy przepis. Niestety z totalnym niepowodzeniem.
Wspomniany przepis załączam i proszę
doświadczonych kucharzy o analizę i komentarz czy ten przepis jest "dobry".
Głównie chodzi o krem, ale w biszkopcie również upiekły się tylko boki i
wierzch.
Ja w kuchni eksperymentuję już 11 lat i takiej drastycznej porażki jak tym
razem nie
poniosłam jeszcze nigdy. Z góry dziękuję za wszystkie opinie, komentarze i
rady
pozdrawiam Rene
Wspomniane ciasto nosi dość popularną nazwę "PIJAK"
ciasto:
- 1 szklanka maku
- 7 białek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 15 dkg wiórków kokosowych
krem:
- 7 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
do dekoracji:
- 3 paczki herbatników lub 1 paczka biszkoptów
- 100 ml wódki
- polewa czekoladowa
- posiekane orzechy
1 Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier
waniliowy.
2 Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie
wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym
do 200 st. C.
3 Przygotować krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym; dodać
1/2 szklanki mleka i budynie; całość zmiksować.
4 Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dolać do masy jajecznej.
5 Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną; całość
dokładnie utrzeć.
6 Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki nasączone
alkoholem. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto
wstawić na 1 godz. do lodówki.
|