Data: 2007-02-26 22:54:36
Temat: Sos do caprese.
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki
Póki mi jeszcze wolno... ;-)
Ocet balsamiczny (ciemny) - 1/4 szklanki
Oliwa z oliwek (extra vergine) - 2/3 szklanki
Pieprz zielony mielony dość grubo - 1/2 łyżeczki płaskiej (można
próbować więcej)
Bazylia suszona - 1 pełna łyżeczka
lub bazylia świeża - odp. więcej
Czosnek granulowany - 1/4 płaskiej łyżeczki
Cukier - 1/2 do 1 łyżeczki
Sól - 1/4 do 1/3 łyżeczki
Ocet wlać do słoika typu twist, dodać składniki sypkie.
Wymieszać, pozostawić na 1/2 godziny (aby zioła się zmacerowały i
uwolniły aromat i smak).
Dodać oliwę, zakręcić słoik dokładnie.
Wstrząsać słoikiem bardzo energicznie (słoik trzymać ukośnie,
wstrząsać wzdłuż jego osi hmmm... symetrii),
aż mieszanka zmieni konsystencję na gęstą. Sos stosować przede
wszystkim do caprese, ale można i do samych pomidorów, sałaty itp.,
bo jest super.
Uwaga: Ja robię wariację caprese - dodając do potrawy prócz pomidorów
i mozzarelli - plasterki avocado, wszystko w równych proporcjach,
układane ukośnie jeden na drugim. Zalewam obficie sosem, aby pływało.
Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje.
I to jest to...
|