« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-10 14:13:37
Temat: Sos -syrop ???Witam
Wydaje mi sie, ze widzialem lub slyszalem o takim sosie slodkim, gestym,
ciemnym np do polania lekko, plastrow schabu nadziewanego sliwkami
suszonymi.
Czy ktos to zna?
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-10 22:10:58
Temat: Re: Sos -syrop ???
> Wydaje mi sie, ze widzialem lub slyszalem o takim sosie slodkim, gestym,
> ciemnym np do polania lekko, plastrow schabu nadziewanego sliwkami
> suszonymi.
> Czy ktos to zna?
> MarekF
Hejka;)))
Moze chodzi o sos sliwkowy, ktory sie podaje do schabu??
Pozdrawiam,
Kaliope
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-10 22:52:58
Temat: Re: Sos -syrop ???Dzieki za odpowiedz
wlasnie o to mi chodzi ale niewiem jak go zrobic. Masz przepis?
MarekF
Użytkownik "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:9df40c$nq3$1@news.tpi.pl...
>
>
> > Wydaje mi sie, ze widzialem lub slyszalem o takim sosie slodkim, gestym,
> > ciemnym np do polania lekko, plastrow schabu nadziewanego sliwkami
> > suszonymi.
> > Czy ktos to zna?
> > MarekF
>
> Hejka;)))
>
> Moze chodzi o sos sliwkowy, ktory sie podaje do schabu??
>
> Pozdrawiam,
>
> Kaliope
>
> Barbara Łączna
> k...@p...krakow.pl
> ICQ 73558372
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-11 12:34:06
Temat: Re: Sos -syrop ???> Dzieki za odpowiedz
> wlasnie o to mi chodzi ale niewiem jak go zrobic. Masz przepis?
Witaj;)))
Sos sliwkowy... robie tak:
Obsmazam schab na patelni, na ta patelnie (na ktorej obsmazalam miesko)
wlewam cwierc szklanki bialego wina, jezeli nie mam wina to rosolek,
mieszam, chwile gotuje, a nastepnie dodaje 2 szklanki goracego rosolu,
wrzucam sliwki (zalewam je wczesniej goraca woda) i to sie wszystko pieknie
dusi (dodaje sol i jakies przyprawki, zawsze gozdzika i majeranek, a poza
tym co wpadnie pod reke), gdy chce zeby byl bardzo gesty dodaje make
rozbeltana w wodzie i dusze, az sie maka zagotuje.
Niestety nie mam dokladnego przepisu, wiekszosc rzeczy robie "na oko" i
dysponuje jedynie metoda opisowa moich dzialan;)
Z pozdrowieniam,
Kaliope
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-11 16:49:39
Temat: Re: Sos -syrop ???
Użytkownik "Kaliope" <b...@m...mw.gov.pl> napisał w wiadomości
news:D1141E6113B7D411BF6000105A9F9C2903F78DB2@HADES.
..
> > Dzieki za odpowiedz
> > wlasnie o to mi chodzi ale niewiem jak go zrobic. Masz przepis?
>
> Witaj;)))
>
> Sos sliwkowy... robie tak:
>
> Obsmazam schab na patelni, na ta patelnie (na ktorej obsmazalam miesko)
> wlewam cwierc szklanki bialego wina, jezeli nie mam wina to rosolek,
> mieszam, chwile gotuje, a nastepnie dodaje 2 szklanki goracego rosolu,
> wrzucam sliwki (zalewam je wczesniej goraca woda) i to sie wszystko
pieknie
> dusi (dodaje sol i jakies przyprawki, zawsze gozdzika i majeranek, a poza
> tym co wpadnie pod reke), gdy chce zeby byl bardzo gesty dodaje make
> rozbeltana w wodzie i dusze, az sie maka zagotuje.
>
witam
proponuje zamiast bialego wina dac czerwone, ale dopiero na sam koniec do
tego troche miodu migdałow i rodzynek
aha wini koniecznie wytrawne
pozdrawiam busek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-14 09:29:32
Temat: RE: Sos -syrop ???From: Kaliope
> > Wydaje mi sie, ze widzialem lub slyszalem o takim sosie
> slodkim, gestym,
> > ciemnym np do polania lekko, plastrow schabu nadziewanego sliwkami
> > suszonymi.
> > Czy ktos to zna?
> > MarekF
>
> Hejka;)))
>
> Moze chodzi o sos sliwkowy, ktory sie podaje do schabu??
>
A jedliście może z sosem żurawinowym? Raczej się nim nie polewa, bo b.
gęsty, ale smakowity jak nie wiem co:
słoiczek dżemu żurawinowego niskosłodzonego
2 kwaśne jabłka
3 łyżki octu winnego
1/2 szklanki cukru
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
2-3 goździki
garść namoczonych małych rodzynek
garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Gotujemy syrop z cukru, octu i 3 łyżek wody. Jabłka kroimy w drobną
kostkę i gotujemy do zeszklenia w syropie. Dodajemy przyprawy,
gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy dżem z żurawin, orzechy i rodzynki,
mieszamy, gotujemy na maleńkim ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy do
schabu, wędlin, serka cammembert panierowanego, na zimno lub gorąco.
Można przechowywać w zamkniętym słoiczku nawet dosyć długo, bo słodki
i nieźle się trzyma.
Ja często robię bez imbiru, bo nie lubię.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |